Waarom een nee knikker niet welkom is bij een brainstorm sessie

Praktische tips voor een ultieme brainstorm

Augustus 2020 | Je zit er lekker in. Die brainstorm vibe. De ideeën blijven maar stromen en je wordt er helemaal enthousiast van. Tot een collega – de nee knikker inderdaad – die ene opmerking maakt: ‘Ja maar dat kan toch helemaal niet’? BAM. In één klap. Weg creativiteit. Herkenbaar? Lees dan vooral even verder. 

Laten we beginnen met de opmerking van de collega. Waarom dit antwoord 2x fout is? Dat zal ik je uitleggen. ‘Ja maar’. Een verboden uitspraak tijdens brainstormsessies. Aanvullen mag. Afvallen niet. Vervang ‘Ja maar’ door ‘Ja en…’ of ‘Wat ook zou kunnen…’ en je opmerking krijgt ineens een andere lading. De flow wordt niet doorbroken. En je zou zomaar iemand op een nieuw idee kunnen brengen.

Nummer 2: ‘Dat kan helemaal niet’. Wrong. In een brainstorm kan namelijk alles. Daarom heet het ook een Brain. Storm. Je mag je gedachten laten gaan. Laten stromen. Of stormen. You name it. Er zijn geen beperkingen. En dat zorgt ervoor dat de tofste ideeën op tafel komen. Bij ons in het ‘brainstormhok’ zoals we dat intern liefkozend noemen, geldt één regel: er zijn geen regels. Dat is volgens ons een must om je creativiteit de vrij loop te kunnen laten. En daarmee de meest unieke – in ons geval – concepten te bedenken.

 

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN ULTIEME BRAINSTORM

1. Gebruik post-its om ideeën op te schrijven. Klinkt ouderwets is het niet. Nou ja. Misschien ook wel. Maar praktisch is het zeker. Je kunt nadat de timer is gestopt namelijk ideeën die met elkaar samen hangen bundelen. Door ze bij elkaar te plakken. Handig!

2. Wijs één persoon aan die de regel – dat er geen regels zijn –  handhaaft tijdens de brainstorm.

3. Yep. Als je goed hebt opgelet weet je het al. De timer. Eindeloos brainstormen? Tuurlijk kan dat. Maar in een bedrijf moet ook geld verdiend worden. Simple as that. Zet een timer. Een klein nadeel van goed zijn/worden in brainstormen is namelijk dat je niet wilt stoppen. En de tijd vergeet. PIEEEEPPPP. Time is up.

 

Keep you posted,

Marjolein – creatieve controlfreak bij BURO RUW

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Goede communicatie. Toffe uitingen. Een tijdrovend traject. Bij BURO RUW weten we daar alles van. Maar door onze efficiënte aanpak kunnen we snel schakelen. Een korte lijn. Da’s toch fijn!